|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 18 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
szaweł-paweł
|
Napisane: sobota 16 maja 2015, 22:25 |
|
Dołączył(a): niedziela 18 gru 2011, 14:08 Posty: 200 Lokalizacja: Poznań
Miejscowość: Poznań
|
Ankieta służy zweryfikowaniu, jaką jako CHRZEŚCIJANIN HOMOSEKSUALNY jesteśmy grupą - jednolitą, czy niekoniecznie.
_________________ Rekolekcje ignacjańskie - bardzo polecam !
|
|
Góra |
|
Re: Czy żyjesz w czystości
Czekoladowy
|
Napisane: sobota 16 maja 2015, 23:08 |
|
Miejscowość: Toruń
|
Jaka jest definicja życia w czystości i nieczystości w kontekście tej ankiety?
|
|
Góra |
|
Re: Czy żyjesz w czystości
szaweł-paweł
|
Napisane: sobota 16 maja 2015, 23:10 |
|
Dołączył(a): niedziela 18 gru 2011, 14:08 Posty: 200 Lokalizacja: Poznań
Miejscowość: Poznań
|
Życie w czystości w sensie dosłownym - nie współżyjesz z mężczyznami/mężczyzną seksualnie oraz nie masturbujesz się.
Wśród wymienianych czynów niszczących cnotę czystości wymienia się:
-cudzołóstwo, rozumiane jako zdrada małżeńska, ale też jako współżycie bez sakramentu małżeństwa przez osoby stanu wolnego (por. Mt 5, 19 i 28) -gwałt -kazirodztwo -świętokradztwo - zarówno grzechy popełniane przez osoby konsekrowane Bogu, jak i wykorzystywanie funkcji sakramentalnych, np. spowiedzi do namawiania do grzechów nieczystych -czyny samotne zwane masturbacją lub ipsacją - od łacińskiego słowa ipse, sam.
_________________ Rekolekcje ignacjańskie - bardzo polecam !
|
|
Góra |
|
Re: Czy żyjesz w czystości?
AlexFromPoland
|
Napisane: niedziela 17 maja 2015, 12:39 |
|
Miejscowość: Szczecin
|
Wahałem się pomiędzy pierwszą a trzecią od góry opcją i ostatecznie wybrałem tą "Tak, co prawda upadam, ale chcę żyć w czystości i uznaję nauczania Kościoła"..Niestety, nie jestem bezgrzeszny (choć, co prawda ostatnio udało mi się wytrzymać pół roku, co mnie ogromnie cieszy).
|
|
Góra |
|
asynchronic
|
Napisane: niedziela 24 maja 2015, 01:33 |
|
Dołączył(a): czwartek 03 kwi 2014, 23:31 Posty: 18 Lokalizacja: Metropolia Ślaska
Miejscowość: Katowice
|
Kiedy zbliżyłem się do WiT -u to paradoksalnie zamiast sobie 'pofolgować' w czystości to gdy miałem możliwość uczestniczyć z nimi we Mszy sw z podaniem kielicha z krwia Pańską do moich rąk, to tak mną ' potrząsnęło' że wtedy gdy miewałem dwa spotkania erotyczne nawet tygodniowo--- minęły dwa lata i nie spotykałem się na seks z nikim. Ta siła pochodzi nie ode mnie, ja tego/czystości w tym względzie/ nawet P. Bogu nie potrafiłem obiecać, to przyszło od Niego z Jego przestrzeni.
|
|
Góra |
|
asynchronic
|
Napisane: niedziela 24 maja 2015, 01:42 |
|
Dołączył(a): czwartek 03 kwi 2014, 23:31 Posty: 18 Lokalizacja: Metropolia Ślaska
|
Musze dodac ze moja czystosc jest niepełna, gdyz masturbacją bronie sie przed stanem, kiedy oczu nie moglbym oderwac od meskich osobnikow nawet na ulicy , a lekow na obnizenie libido nie ma skutecznych/bezpiecznych
|
|
Góra |
|
StudentS
|
Napisane: niedziela 24 maja 2015, 12:37 |
|
|
No właśnie mam też czasami takie wrażenie, że człowiek musi jakby wybrać mniejsze zło.
|
|
Góra |
|
Pustelnik
|
Napisane: niedziela 24 maja 2015, 15:25 |
|
Miejscowość: Kraków
|
Wybrać mniejsze zło... Tak jakoś mi się skojarzyło z dniem dzisiejszych wyborów Ad rem. Jesteśmy tylko ludźmi, jakże często włada nami czysta fizjologia. Zaznaczyłem najczęściej wybieraną opcję. Pomimo upadków staram się żyć w czystości duchowej i cielesnej, chociaż ciężko jest ją zachować, zwłaszcza będąc w związku.
_________________ Odi profanum vulgus et arceo.
|
|
Góra |
|
StudentS
|
Napisane: niedziela 24 maja 2015, 17:08 |
|
|
Najważniejsze to nie ustawać w walce 
|
|
Góra |
|
Pustelnik
|
Napisane: niedziela 24 maja 2015, 17:11 |
|
|
Dziś na kazaniu usłyszałem mądre zdanie. "Pan Bóg kocha nas zwłaszcza wtedy, kiedy powstajemy z grzechu, niż żyjemy ciągle w czystości." Pozostawiam bez komentarza do wewnętrznego rozważenia.
|
|
Góra |
|
StudentS
|
Napisane: niedziela 24 maja 2015, 17:14 |
|
|
Trzeba przyznać, że zdanie trochę kontrowersyjne. Z drugiej strony często mówi się o tym, że Pan Bóg kocha to, co słabe.
|
|
Góra |
|
Pustelnik
|
Napisane: niedziela 24 maja 2015, 17:16 |
|
|
Jasne, można zrozumieć, że tych ciągle żyjących w czystości Bóg kocha mniej. Ale tak nie jest. Odsyłam do przypowieści o synu marnotrawnym i wypowiedzi ojca do drugiego syna, podczas kiedy wyprawiał ucztę 
|
|
Góra |
|
StudentS
|
Napisane: niedziela 24 maja 2015, 17:22 |
|
|
No właśnie, bo my to po ludzku czasem tak niestety odbieramy 
|
|
Góra |
|
Rafael93
|
Napisane: czwartek 04 cze 2015, 20:20 |
|
|
Wybrałem opcję drugą. Żyję w czystości, ale nauczanie Kościoła coraz częściej sprawia, że mam ochotę wyjść kiedy jest głoszone kazanie. W porównaniu do zasad Kościoła mam chyba zbyt liberalne podejście do życia.
|
|
Góra |
|
Duke
|
Napisane: czwartek 04 cze 2015, 23:03 |
|
Miejscowość: śląskie / Warszawa
|
"Tak, co prawda upadam, ale chcę żyć w czystości z innych powodów, niż nauczanie Kościoła (nie zgadzam się z nim)."
Ja zaznaczyłem tę odpowiedź, ale to dlatego, że nie znalazłem tutaj dobrej dla siebie odpowiedzi. Byłoby nią - to co kiedyś już zresztą pisałem, że szanuję nauczanie Kościoła, jest mi bliskie, chciałbym postępować według niego, być może nawet uda mi się być w białym związku albo przeżyć sensownie życie w pojedynkę, ale dopuszczam w swoim sumieniu również bliskość seksualną w stabilnym, głębokim związku homoseksualnym.
|
|
Góra |
|
konradek
|
Napisane: sobota 06 cze 2015, 14:00 |
|
Miejscowość: Warszawa
|
zaznaczyłem Tak, co prawda upadam, ale chcę żyć w czystości z innych powodów, niż nauczanie Kościoła (nie zgadzam się z nim). Są rzeczy które w nauczaniu Kościoła czy Jego postępowaniu mi nie pasują.
_________________ Konrad
|
|
Góra |
|
emte
|
Napisane: poniedziałek 08 lut 2016, 15:43 |
|
Miejscowość: KATO/KRAK
|
Szkoda tylko że przy zadanym pytaniu nie została sprecyzowana definicja czystości; bo wydaje mi się że ankieta dotyczy raczej abstynencji seksualnej aniżeli czystości. Pewnym dość gorzkim spostrzeżeniem z mojej strony, będzie zauważenie ogólnego utożsamienia grzechów związanych z seksualnością, z nieczystością - wynoszonych ponadto na piedestał grzechów głównych. Ta ogólna fiksacja na punkcie seksualności w dyskursie, nazwijmy go - potocznym - ze strony księży katolickich jest pewną aberracją. Oczywiście nie mogę wypowiadać się za resztę moich wierzących znajomych, jednakże mam pewną grupkę osób, która zamiast słuchać w kościele moralniaków odnoszących się do spraw związanych z VI przykazaniem, wolała by posłuchać o tym że jestem częściowo zanurzony w świecie animalia - w świecie popędów, pragnień i potrzeb. Z drugiej strony głową jestem obecny w świecie transcendencji, skąd te moje popędy i pragnienia mogę rozumowo kontrolować. Summa summarum, kazanie takie zachęcało by do "abstynencji seksualnej"/"ograniczeń aktywnych aktów seksualnych" itd. przez wskazanie, że celibat/czystość nie jest czymś nienaturalnym (jak sugerują pewni seksuolodzy) lecz należy do natury człowieka - natury rozumowej.
_________________ "Człowiek jest tym bardziej przewidywalny, w im większym stopniu jest wolny" (Max Scheler)
|
|
Góra |
|

Pawlo
|
Napisane: sobota 08 cze 2024, 16:58 |
|
Miejscowość: Małopolska/Nowy Targ
|
ja zgodnie z prawdą wybrałem odpowiedź trzecią a mój komentarz do tego: nic dodać, nic ująć, jest u mnie dokładnie tak, jak jest napisane
_________________ Pozdrawiam:) Paweł
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 18 ] |
|