Attempt napisał(a):
Myślę, że jedyną osobą, która się "obrusza" jesteś Ty - węsząc podstęp z mojej strony. Pozostałe Osoby odpowiadają na moje pytanie swobodnie, bez szukania "dziury w całym".
Mam wrażenie, że mimo przedstawiania się jako badacz (w zakresie nieujawnionej nauki w utajnionej uczelni) nie znasz elementarnych wymogów etyki badawczej. Stąd całkowicie mylnie odbierasz moje uwagi jako "obruszanie się", "węszenie podstępu" oraz "szukanie dziury w całym" (NB to bardzo nienaukowe kategorie). Ponieważ sam jestem badaczem (z prawdopodobnie kilkakrotnie dłuższym stażem od Twego), kieruje mną jedynie
troska o zachowanie standardów jakości w mojej dziedzinie zawodowej. To cały mój "osobisty" (a de facto publiczny) interes w tej kwestii.
Attempt napisał(a):
Moje zainteresowania naukowe dotyczące innych kwestii (tj. agresja, zaburzenia w zachowaniu, niedostosowanie społeczne, przestępczość) niż homoseksualizm w tym momencie i na tym forum nie stanowią istotnej wiedzy.
Wszystkie wymienione "inne kwestie" dotyczą patologii:
agresja, zaburzenia w zachowaniu, niedostosowanie społeczne, przestępczość. Nie jestem pewien, czy umieszczenie w tym kontekście "homoseksualizmu", którego dotyczą Twoje pytania skierowane do użytkowników tego forum, dla wszystkich potencjalnych badanych jest tak zupełnie obojętne. Co innego uczestniczyć w badaniu np. religioznawczym (jako osoba wierząca w badaniu "roli religii w życiu osób homoseksualnych", jak deklarowałeś na początku), a co innego - jako homoseksualista w badaniu z zakresu socjo- lub psychopatologii.
Niestety nie jesteś pierwszym napotkanym przeze mnie badaczem młodego pokolenia kompletnie niepoinformowanym o zasadach etycznych tego zawodu i traktującym koleżeńskie uwagi w tej sprawie jako rzucanie kłód pod nogi. No cóż, wszystkie normy powoli obumierają w ponowoczesnym społeczeństwie, dlaczego normy etyki badawczej miałyby być wyjątkiem?
Gdybyś jednak zechciał dowiedzieć się czegoś o normach etyki dotyczących Twego zawodu, to sugerowałbym lekturę stosownego kodeksu branżowego:
http://www.ofbor.pl/index.php?option=co ... 3&Itemid=6Powodzenia w rozwijaniu warsztatu badawczego,
Q