|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Jaka jest Twoja postawa wobec zgłębiania Słowa Bożego?
Autor |
Wiadomość |
Przyjaciel Ciszy
|
Napisane: środa 30 paź 2013, 09:24 |
|
Moderator |
 |
Miejscowość: PL
|
Jaka jest Twoja postawa wobec osobistego zgłębiania/studiowania Słowa Bożego?
_________________ "Ufaj Bogu tak, jakby całe powodzenie spraw zależało wyłącznie od Niego; tak jednak dokładaj wszelkich starań, jakbyś ty sam miał wszystko zdziałać, a Bóg nic nie zgoła". /św. Ignacy Loyola/
|
|
Góra |
|
Re: Jaka jest Twoja postawa wobec zgłębiania Słowa Bożego?
Karol2205
|
Napisane: środa 30 paź 2013, 09:42 |
|
Nieaktywny/-a od ponad 3 m-cy |
 |
Dołączył(a): wtorek 29 paź 2013, 23:02 Posty: 3 Lokalizacja: Wejherowo,Puck,Reda, Rumia, Gdynia
Miejscowość: woj. pomorskie-Wejherowo,Puck,Reda,Rumia
|
Moja osobista postawa wygląda tak, że przeważnie słucham słowo Boże od ludzi którzy maja na co dzień styczność z Pismem Św. czyli księża, kapłani. Poprzez gdy ich wysłuchuję dochodzę do ref lekcji jaki na prawdę jestem i jaki jest świat...
|
|
Góra |
|
cezary
|
Napisane: wtorek 12 lis 2013, 16:55 |
|
Miejscowość: Katowice
|
Dzień rozpoczynam od fragmentu Ewangelii i chwili refleksji: Co Jezus mi chce dziś powiedziec
|
|
Góra |
|
konsokoma
|
Napisane: wtorek 12 lis 2013, 20:26 |
|
 |
Miejscowość: Warszawa
|
Cezary, szczena mi opadła. Ja nieraz mam problemy ze zmotywowaniem się do różańca, czy codziennej mszy św. A tu takie świadectwo. Jestem pod wrażeniem (przy okazji uczę się pokory). Gratuluję! A teraz idę zbierać szczenę 
_________________ Kostek Niech każdy dzień będzie zwycięstwem!
|
|
Góra |
|
perelka26
|
Napisane: wtorek 12 lis 2013, 22:00 |
|
Miejscowość: malopolska
|
Kiedyś przez kilka lat prawie codziennie rozważałam. Teraz sporadycznie sama sięgam do Pisma św. Wyszło jak wyszło
|
|
Góra |
|
cezary
|
Napisane: środa 13 lis 2013, 09:24 |
|
Miejscowość: Katowice
|
Zainteresowanym gorąco polecam wydawane co roku i niedrogie pozycje książkowe: 1. Żyć Ewangelią. Codzienna Ewangelia z rozważaniami wyd. Misjonarzy Krwi Chrystusa lub 2. Słowo na każdy dzień. Ewangelia wyd. Świętego Pawła W księgarniach są już do nabycia obie pozycje na 2014 rok. Każda z nich zawiera pełny tekst Ewangelii na każdy dzień roku, krótkie kilkuzdaniowe rozważanie oraz prostą modlitwę. Jest to naprawdę cenna pomoc dla każdego, kto chce słuchać Jezusa i odczytywać Jego wolę w stosunku do siebie samego. Polecam!
|
|
Góra |
|
mały
|
Napisane: wtorek 26 lis 2013, 17:59 |
|
Miejscowość: Warszawa
|
Przyznam, że mimo iż czytam codziennie fragmenty Biblii - najczęściej na dany dzień to jakoś trudniej mi ostatnio się nad tym skupić, stąd może wrócę do tego sposobu, który wszystkim polecam ok. 10 minut dziennie http://pl.modlitwawdrodze.pl/home/
|
|
Góra |
|
Konrad
|
Napisane: wtorek 26 lis 2013, 22:16 |
|
 |
Miejscowość: Śląsk
|
Od kilku tygodni – czytając prawie codziennie Pismo św. - korzystam z tryptyku papieża Benedykta XVI „Jezus z Nazaretu”. Naprawdę warto. Wcześniej pomocą były dla mnie komentarze biblijne ks. kard. Carla Martiniego – jednego z najlepszych biblistów XX wieku; niestety, za sprawą mediów bardziej znanego z kontrowersyjnych wypowiedzi niż z wyśmienitych tekstów egzegetycznych.
_________________ „Wiara nie jest światłem rozpraszającym wszystkie nasze mroki, ale lampą, która w nocy prowadzi nasze kroki, a to wystarcza, by iść” („Lumen fidei”).
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|