Każda z wybranych dróg wiąże się z wieloma radościami, ale też z cierpieniem. Chcemy mieć rodzinę, chcemy mieć przy sobie bliskich. Czy samotność to tylko cierpienie? Czy obecność bliskiej osoby oznacza nieprzerwane szczęście? Pochodzimy z różnych domów, mamy różne przykłady naszych rodzin, mamy różne doświadczenia i to wszystko ma wielki wpływ na późniejsze relacje z drugim człowiekiem. Dlaczego tak wiele małżeństw przeżywa kryzysy? Bycie z drugim człowiekiem to służba i nauka pokory. Ja sam często mam różne oczekiwania, ale co ja daję z siebie? Pan ofiarowuje nam wiele łask. My sami z siebie z pewnością wiele nie zrobimy. W tym wszystkim jest ważne odszukanie Bożej woli. Nie jest to łatwe, gdyż sam wiem, że ja chcę po swojemu. Jeżeli Bóg błogosławi nam w sakramentach małżeństwa czy kapłaństwa, to daje nam tym samym wiele darów Ducha Św., które tylko należy rozpakować i czerpać z nich bez granic. Też należy pamiętać o złym, który tylko czeka na nasz upadek, ale Pan z zastępami Aniołów są blisko, tylko musimy powiedzieć TAK.
Jestem w małżeństwie już prawie 13 lat i daje mi ono wiele szczęścia i radości. Oczywiście pojawiają się też trudne chwile i wcale nie ma ich mało. Tak patrząc z boku to nie uważam, abym był w jakimś stopniu gorszy od mężów hetero. Nawet widzę wiele plusów związanych ze swoją orientacją. Ponadto jesteśmy z Żoną postrzegani jako wspaniały związek i nawet często inne małżeństwa z problemami zwracają się do nas o pomoc. Jako młody chłopak modliłem się o rodzinę, a wręcz "zamęczałem" Pana, więc zostałem wysłuchany. Pewnego dnia zakochałem się w kobiecie i było to jak grom z jasnego nieba. Do dzisiaj pamiętam tę sytuację. To coś niesamowitego. Moja żona (zresztą piękna i bardzo kobieca) jest jedyną kobietą na świecie przy której mogę być mężem i ojcem (mamy dwóch synów)

. Moje odczucia homoseksualne pozostały, ale już wybrałem drogę i muszę nią kroczyć. Wspomnę, że nigdy nie miałem żadnych relacji z innymi mężczyznami, a do niedawna nawet nie znałem osobiście osób takich jak ja.
Otwórzmy się na Bożą wolę a Pan obdarzy nas wieloma łaskami.