Nie da się podważyć stwierdzenia, że niektóre idee głoszone przez osoby spod sztandaru LGBT są sprzeczne z wiarą chrześcijańską, tak też odpowiedź na pytanie z pierwszego postu wydaje się oczywista. Jako wierzący, praktykujący Katolik nie mogę się zgadzać na uznanie związku dwóch mężczyzn lub dwóch kobiet za równy małżeństwu sakramentalnemu. Niektóre grupy jak Wiara i Tęcza uważają, że Kościół się myli i powinien zmienić swoją naukę pod tym względem. Nie zgadzam się z ich interpretacjami, na podstawie wyjaśnień opartych na Biblii, tradycji, a również nauce i analizie tego, co się w dzisiejszym świecie dzieje jestem przekonany, że małżeństwa homoseksualne nie wpisują się w Boży plan.
Mamy jednak osoby niewierzące, czy może innych wyznań, w których "małżeństwo" homoseksualne mogłoby zaistnieć. Chęć wprowadzenia związków partnerskich w sumie nie dziwi. Problemem jest to, że nie możemy odciąć się od innych postulatów idei LGBT, które zakładają dalej np. możliwość adopcji dzieci, co według mnie nie powinno zostać umożliwione bo niesie krzywdę dla dziecka.
Natomiast coś, co jest zupełnie niezrozumiałe dla większości osób rozmyslających nad tym tematem, to promowanie przez ruch LGBT ogólnie rzecz ujmując zepsucia, co zostało napisane przez moich przedmówców. Najbardziej mnie dziwi, że osoby promujące ideologię LGBT same tego nie widzą, że to działa na niekorzyść osób homoseksualnych. Jako osobie wierzącej przychodzi mi tylko jedno na myśl - są to Szatańskie zagrywki, który chce zniszczyć to co Boże. Bo jak inaczej wytłumaczyć, że problem mimo wszystko garstki osób stał się tematem przewodnim w ostatnich latach, a działacze LGBT, którzy są jeszcze garstką tej garstki mają duży wpływ na życie społeczne? Na szczęście są także osoby nie będące blisko tematyki wiary chrześcijańskiej, które także widzą, że ta ideologia jest szkodliwa, niszcząca ład społeczny, niszcząca godność człowieka gdyby ją wprowadzić w całości, tak jak jest manifestowana, ze wszystkimi założeniami. Niestety chyba jeszcze mało jest osób, które rozumieją różnicę między ideologią LGBT a prawdziwą potrzebą zrozumienia i szacunku dla osób homoseksualnych, rozumieją różnicę między działaczem LGBT a osobą homoseksualną. Przez to wartości, które powinny wejść do kanonu społecznego tracą będąc przyćmiewane przez idee nie do zaakceptowania. Na szczęście są osoby homoseksualne, wierzące i niewierzące, które widzą, że ten ruch do niczego dobrego nie prowadzi swoimi działaniami, ale niestety są też osoby popierające ideologię LGBT, wierzące i niewierzące, homoseksualne i heteroseksualne, które do końca nie wiedzą za czym się opowiadają.
Na koniec jeszcze można dodać, że rozmowy na ten temat utrudnia fakt, że wywołuje on nieraz silne emocje, przez co często dyskusje przestają być merytoryczne, opare na argumentach. Utrudnia też brak wiedzy, np. z jednej strony uważanie, że te skłonności każdy jest w stanie przezwyciężyć i stać się heteroseksualnym, z drugiej strony uważanie, że skoro chce mi się seksu, to mogę, a wręcz powinienem go podejmować z tym kim chcę, gdzie pojawiają się powoli zatrważające głosy, że wiek nie powinien stanowić ograniczenia.
_________________ "Nade wszystko jednak nie ustawajcie w miłości jedni ku drugim, gdyż miłość pokrywa wiele grzechów." 1P 4, 8
|